Hírek

 

"Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra, meg újra meg nem szerzi magának."

(Kodály Zoltán)

Magyar kultúra napja a könyvtárban

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt, ennek kapcsán ünnepeljük ezen a napon, a magyar kultúra napját, 1989 óta.
Az ünnep tiszteletér , ezen a héten különböző programokkal vártam kicsiket és nagyokat.
Az ovisoknak és a kisiskolásoknak Lackfi János versei és Makhult Gabriella rajzai alapján a cirkusz világát mutattam be papírszínház segítségével. Az előadás végén a gyerekek a témához kapcsolódó rajzos feladatot kaptak.
A nagyobbak különböző anyanyelvi játékokban vehettek részt. Szólásokat és közmondásokat, valamint híres magyarok neveit kellett játékos formában megfejteniük.
Beszélgettünk arról, kinek mit jelent a kultúra, miért fontos a hagyományőrzés. Mi mindennek van kultúrája: étkezésnek, öltözködésnek, közlekedésnek. Milyen különbségek figyelhetők meg ezen a téren is a különböző nemzeteknél. Mennyire fontos a magyar nép hagyományainak megőrzése, tovább adása. Hogyan, és mit tudnak ők is tenni ezen a téren.
Az érdeklődők ezenkívül megtekinthették a magyar kultúra napján átadott díjakat, az írókhoz, tudósokhoz, híres emberekhez köthető dokumentumokat. A kiállításhoz játékos feladatok is kapcsolódtak, melyekre a választ csak az tudhatta, aki figyelmesen elolvasta a tablókon található rövid ismertetőket és kézbe vette a könyveket. Aki jól oldotta meg a feladatokat, az könyvet kapott jutalmul.
A kiállított dokumentumok a Katona József Könyvtár állományából kerültek hozzánk, és a felnőtt olvasók közül többen is kikölcsönözték őket a program végén.

, ,

Rendezvényről további képek tekinthetők meg : http://lcafe.profitarhely.hu/index.php?r=11&c=950


 

Író-olvasó találkozó a könyvtárban

2013. december 11-én Sohonyai Edit írónő járt a könyvtárban, aki ezt írja magáról:

"Nagyon görcsös, szorongó kamasz voltam, sok mindent nem értettem a körülöttem lévő világból. Legfőképpen a fiúkat. Pfú, de jó, hogy kinőttem ezeket az éveket! Vissza ne jöjjön az a sok hideglelés meg vakrandi, még álmomban sem! S mit köszönhetek ennek a sok kalamajkának? Pontosan tudom, milyen gátlásosnak lenni, milyen érzés az esélytelenek kétségbeesésével szerelmesnek lenni, s milyen elérhetetlennek tűnik ebben az állapotban a boldogság. Ma már rendhagyó író-olvasó találkozókat tartok szerte az országban, ehol metakommunikációról, önbizalomról (leginkább annak hiányáról), fiú-lány kapcsolatokról és a szexualitás alapjairól beszélek kamaszoknak."

Nagyon kötetlen, jó hangulatú egy órát tölthettünk az író nővel, akinek a nehezen megnyíló kamaszokat is sikerült megnevettetni és bevonni a beszélgetésbe. őszintén beszélt saját kamaszkori kudarcairól. Mit rontott el, milyen baklövéseket követett el ő is kamaszként. Felhívta a gyerekek figyelmét arra, mennyire fontosak az őszinte érzelmek még az első csók elcsattanása előtt is. Mennyire kell figyelni a metakommunikációs jelzésekre egy-egy beszélgetés során, mi mindent árul el a másikról egy egyszerű kézfogás is. Kihangsúlyozta mennyire fontos örülni, akár az apró dolgoknak is nap, mint nap. És nem utolsó sorban bemutatta könyveit is, mely kamaszokról kamaszoknak.

, ,

, ,


Karácsonyvárás a könyvtárban

Évek óta hagyomány a könyvtárban is az adventi készülődés. Idén már november 30-án egy családi társasjátéknapra hívtuk a társasozni szerető felnőtteket és gyerekeket. Decemeber 1-től pedig minden héten egy-egy télhez, Mikuláshoz vagy karácsonyhoz kapcsolódó könyvből lehet feladatokat megoldani. A legtöbb jó megoldást leadó gyerek egy szép könyvet fog majd kapni. Délutánonként pedig az ügyes kezűek egyszerű, könnyen elkészíthető, de mutatós kis ajándékot készíthetnek szeretteiknek.

, ,


Könyvtári szakórák a könyvtárban

Az általános iskola fölső tagozatos tanáraival egyeztetve november végén és december elején több osztály is ellátogatott a könyvtárba, ahol egy-egy tananyaghoz kapcsolódoan könyvek segítségével szakórán vehettek részt a tanulók. Az összeállított feladatokat kisebb csoportokban kellett megoldaniuk, közben gyakorolták a lexikonok, ismeretterjesztő könyvek használatát, és érdekes, új információkra tehettek szert a tanórán tanult ismeretanyaggal kapcsolatban.

Az ötödik osztályosok az angol és német nyelv óra keretében idegennyelvű könyveket vehettek kézbe, magyar óra keretében pedig a János vitézhez kapcsolódó feladatokat oldhattak meg, illetve természetismeretből a házi állatokat bemutató lexikonokkal és ismeretterjesztő kiadványokkal dolgozhattak. A 6 . osztálynak történelem órája volt, melyen a Honfoglalással és az Árpád-ház első nagy királyaival foglakoztak. A 7. osztálynak a reformkor irodalma az idei tananyag, így nekik az ebben a korban bekövetkező változásokról, és az ekkor alkotó költőkkel és műveikkel való játékos feladatmegoldás jutott. A 8. osztály a könyvtári óra keretében Karinthy Frigyes életével, humoros írásaival, és mély filozófiai gondolataival sikerült megismerkedniük.

, ,

, ,


Dalaim 45 éve

Dinnyés József módszertani bemutatója volt 2013. november 28-án a könyvtár szervezésében.

Az előadóművész által öszzeállított kiadvány újnak számít az irodalmi ismeretterjesztés területén belül. A Dvd-n 1400 énekelt vers található 300 költő tollából, ötszáv év magyar költészetéből. Az adatok képes vezetésével a tartalmat csoportokban lehet megismerni. Rövid életrajzokat, könyveket, és kiadványokat sorol fel. Az így összeállított versgyűjtemény irodalom és történelem órák oktatási kiegészítője lehet. A DVD célja, hogy a költők korhű társadaloszemléletét bemutassa, megismertesse.

Őszinte, jó hangulatú zenés előadásban volt része a látogatóknak ezen a napon.

, ,

 

 

"Mi óvodánk" címmel fotókiállítás volt a szentkirályi óvodai nevelés 40 éves évfordulója alkalmából.

, ,


Programok a Szentkirályi Könyvtár, Információs és Közösségi Helyen

A szakmai szervezet 2006-ban alakította mind tartalmában, mind formájában egységessé az október eleji könyvtári programokat, amellyel népszerűsíteni kívánja a településeken működő könyvtárak hagyományos és megújuló szolgáltatásait. 2013-ban az emberi kapcsolatok kerültek a könyvtári napok középpontjába.

Nálunk elsősorban csoportok számára szerveződtek a programok. A legkisebbeket most is a Könyvtári Maci várta, akikkel a családról, a családi kötelékről, a névadásról beszélgettünk. Idén Marék Veronika Kippkopp és gyermekei című mesét hallgatták meg az ovisok és a kisiskolások. A foglalkozás végén minden csoport készített egy családi fotót, a családtagok egy-egy, a kiosztott szerepüknek megfelelő, tárgyat választhattak maguknak a fénykép elkészítéséhez.

, ,


A 3-4. osztályosok egy anyanyalvi játékon a magyar közmondásokkal , ezen kívül "eszperente" szavak, és különböző nyelvtani feladatok segítségével a magyar nyelv sokszínűségével ismerkedhettek meg. A kiscsoportokban kapott feladatoknak köszönhetően mindenki kivehette részét a munkából. A vetélkedő végén mindenki kapott egy kis ajándékot.

, ,

Dálutáni programok keretében idén is volt Kézműves foglalkozás, Társasjáték délután, és Mesemaraton, ahol régi magyar rajzfilmeket nézhettek meg a gyererekek. Testvértelepülési kapcsolatok témakörben Szabó Gelltért, polgármester tartott előadást a Szent Király Szövetség múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

, ,


 

150 éve született Gárdonyi Géza

Az ünnephez kapcsolódóan az általános iskola tanulói korosztályuknak megfelelő irodalmi foglalkozáson vettek részt. A legkisebbek Gárdonyi Géza egyik meséjét, az Egérvadászatot hallgatták meg, és ehhez kapcsolódoan kaptak különböző feladatokat. Az 5-6. osztályosok egy titkosírás segítségével Gárdonyi 4 művének címét fejtették meg, majd néhány önéletrajzi írását olvasták el a Tükörképeim című kötetből, melyhez kapcsolódóan több kérdésre kellett válaszolniuk. A legnagyobbak az író életének legfontosabb állomásaival ismerkedtek meg több feladatsoron keresztül.

, ,

, ,

, ,

, ,

, ,


Költészet napja

A Költészet napja alkalmából a könyvtárban egy kiállítással emlékeztünk egyik legnagyobb költőnkre József Attilára, és a hazai költőinkre. Tablókon megtekinthetők voltak arcképeik, illetve egy-egy verses kötetük is. Illetve egy bemutató keretében József Attilához kapcsolódó fotók, és a Sebő együttes által megzenésített versek is hallhatók voltak. Az iskolából több osztály is megnézte a kiállítást, és a felnőtt olvasók is szívesen lapozgattak bele a kiállított kötetekbe.

,,


"Lepke-ülte rózsaág"

"Lepke-ülte rózsaág" címmel Rendekné Nyúl Marianna tartott foglalkozást, Weöres Sándor verseinek feldolgozásával - a költő, író születésének 100. évfordulójára emlékezve, március 22-én a 3. illetve a 4. osztály tanulóinak. Elhangzottak Weöres Sándor legszebb versei, játékos feladatokhoz kapcsolódva. Egy megzenésített versre pedig táncra is perdültek a gyerekek.

, ,


 

Márciusban Fiestáztunk a könyvtárban

Az idei Fiesta középpontjában az Internet közösségteremtő szerepe állt. A helyi programok is e köré épültek. Az idősebb korosztály a fiatalok körében annyira kedvelt Facebook-kal, illetve az online vásárlás menetével, előnyeivel és hátrányaival ismerkedhettek meg.

A csoportok számára szervezett előadásokon a legnagyobbak az internetezés lehetséges veszélyeiről néztek meg egy kisfilmet, Online kamaszok címmel. A film előtt és után beszélgettünk a fiatalok internetezési szokásairól, milyen kellemetlen dolog érte már őket, illetve mi a véleményük a filmben látottakról. Az 5-6. osztályosok a Víz világnapjához kapcsolódóan egy feladatsort töltöttek ki, közben megismerkedtek a legjobb keresési módszerekkel. A másodikosok ahhoz kaptak ötleteket, hogy hogyan lehet tanuláshoz, konkrétan a szorzó tábla elsajátításához igénybe venni az Internetet. Az elsősök játékos anyanyelvi, és matematikai feladatokat tartalmazó oldalakat néztek meg. Az óvodások kedvenc mesekönyveik szereplőivel játszottak.

Mivel Húsvét előtti hétre esett a rendezvény, több program is kapcsolódott ehhez az ünnepkörhöz. A Húsvéti tojásgyűjtő játékban internetes irodalmi feladatok, és rejtvények szerepeltek. Illetve egyszerűbb húsvéti dekorációt is készítettünk. Nem maradhattak el totók sem. Most három témában mérhették össze tudásukat a vállalkozó szelleműek: A Facebook történetéről, a Gyurgyalagról, és meseszereplőkről (Süsü, Csodálatos vízipók, Frakk).

A legügyesebb tojásgyűjtők névszerint: Horváth Rebeka és Szutor Kristóf 4. osztály; Hajagos Veronika, Nyúl Krisztián és Vörös Hajnalka 5. osztály; Kasza Nikolett és Sebők Alexandra 6. osztály.

Totót összesen 101 tanuló adott le, a legtöbben általában 2 témában is. Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont jóvoltából mindenki kapott ajándékot tudásának megfelelően.

, ,,

, ,

, ,

, ,